PERSBERICHT - 4 juni 2015

Prokkelen: ‘ontmoeting tussen mensen met en zonder een verstandelijke beperking’.

De landelijke Prokkeldagen worden altijd rond de eerste week van juni gehouden. Het is nu de vijfde keer dat deze Prokkeldagen in Lelystad worden gehouden. In dit lustrum jaar hebben de initiatiefnemers, de organisaties GOL, De Werfsjob en Groenhorst, te horen gekregen dat zij genomineerd zijn voor de landelijke Gouden Prokkel. Op vrijdag 26 juni horen de kandidaten of zij in de prijzen gevallen zijn. De prijs wordt uitgereikt door de staatssecretaris Van Rijn in Utrecht.

Uit de ruim 350 initiatieven zijn vijftien Prokkels genomineerd voor de Gouden Prokkel, waaronder dus Lelystad. Gouden Prokkels zijn bedoeld om te laten zien hoe inspirerend, divers en leuk ontmoetingen tussen mensen met en mensen zonder beperking kunnen zijn. Met deze prijs wordt dat zichtbaar en kunnen anderen daar weer inspiratie uit halen.

Kunstwerken voor MFA’s

Op donderdag 4 juni maakten leerlingen van het Groenhorst en medewerkers van de Werfsjob een viertal gezamenlijke kunstprojecten. Alle eerste klassen van het Groenhorst doen mee aan het prokkelen. Naast het maken van kunstwerken, maakten leerlingen en de medewerkers van de Werfsjob gezamenlijk een lunch klaar en verzorgden ze de bloemstukjes als tafelversiering. Na afloop werd er samen met de wethouder Janneke Sparreboom en de stadsdichter Gerard Beense geluncht.

De kunstwerken zijn gemaakt onder begeleiding van graffiti artiest Remon Koreman. Wethouder Sparreboom nam de kunstwerken in ontvangst. De wethouder was onder de indruk van zoveel gezamenlijke creativiteit: “Samen creatief bezig zijn verbindt en daar zijn deze kunstwerken en jullie blije gezichten een voorbeeld van.” De kunstwerken komen te hangen in de 4 Multifunctionele Accomodaties (MFA’s) in Lelystad. Welzijn Lelystad leverde de graffitybussen en noemde de werken een welkome aanwinst voor de MFA’s. Dagelijks bezoeken veel mensen deze locaties, zodat Prokkelen beter zichtbaar wordt voor iedereen.

Prokkelstage op SGL

Twee medewerkers van de Werfsjob, een leer- en werkbedrijf, mochten in de prokkelweek een dag meelopen op de Scholen Gemeenschap Lelystad (SGL). Het was een lang gekoesterde wens van één van de mensen om te werken op een school. De SGL bood de kans om dit ook daadwerkelijk te doen. De medewerkers voerden werkzaamheden uit met de conciërge.

Prokkelen

Duizenden vrijwilligers organiseren in bedrijven, buurten, op scholen en in het verenigingsleven activiteiten die mensen met en zonder verstandelijke beperking met elkaar in contact brengen. Deze ontmoetingen dragen op een heel persoonlijke manier bij aan het versterken van de positie van mensen met een verstandelijke beperking in de samenleving en het vergroten van sociale netwerken. En daarin ligt precies de belangrijkste doelstelling van de Prokkelweek. Door de ontwikkelingen binnen het sociaal domein (de hervorming van de Langdurige Zorg, de Participatiewet en de Wet op de jeugdzorg) wordt dit steeds actueler

PERSBERICHT -

Landelijke prijs Gouden Prokkel voor GOL, Groenhorst Lelystad, Werfsjob

De winnaars van de landelijke Gouden Prokkels zijn bekend. De Werfsjob en Groenhorst Lelystad winnen de felbegeerde Gouden Prokkel in de categorie KinderProkkel. Gerdi Verbeet, oud-voorzitter van de Tweede Kamer overhandigde vrijdagmiddag 28 juni jl. de prijs aan de enthousiaste Prokkelaars.

Gouden Prokkels zijn bedoeld om te laten zien hoe inspirerend, divers en leuk ontmoetingen tussen mensen met èn mensen zonder beperking kunnen zijn. Met deze prijs wordt een aantal bijzondere activiteiten in het zonnetje gezet, zodat anderen daaruit inspiratie kunnen halen.

Nominatie
Groenhorst Lelystad en de Werfsjob hoorden al direct na de Prokkeldag dat ze genomineerd waren voor de landelijke Gouden Prokkel. Op donderdag 6 juni jl. is op initiatief van stichting GOL en de Werfsjob een schoolklas van het Groenhorst Lelystad uitgenodigd bij de Werfsjob. De werknemers van de Werfsjob namen hun Groenhorst gasten mee de moestuin en de houtzagerij in om hen te laten zien wat voor werk ze doen.

Keuze van de jury
De keuze van de jury is gevallen op deze activiteit in Lelystad omdat men uitgegaan is van de essentie van de wedstrijd; participatie van de doelgroep, inspiratie voor anderen, continuïteit van het contact en de intensiteit van de ontmoeting. Deze Prokkel scoort in zijn eenvoud hoog op alle vlakken. Het bijzondere aan deze Prokkel is dat het is voortgekomen uit de vraag van mensen met een beperking zelf. Vorig jaar werd er iets voor hen georganiseerd, maar dit jaar waren zij degene die de Prokkel hebben bedacht en georganiseerd. Mede hierdoor droegen zij de Prokkel met veel trots op aan de aanwezige jongeren. De intensiteit was daardoor groot, kinderen waren verbaasd over de mogelijkheden van de doelgroep en door de kleinschaligheid was er veel ruimte voor ontmoetingen en spontane contacten. Het is een voorbeeld dat vele anderen kunnen volgen!

Wethouder Meta Jacobs van de Gemeente Lelystad twitterde na de prijsuitreiking: “Trots op de samenwerking Groenhorst, de Werfsjob en GOL”.

Maandagochtend overhandigde de voorzitter van het GOL, mede namens het Groenhorst Lelystad de deelnemers van de Werfsjob bloemen en gebak. Zo werden ook zij nog eens extra beloond met hun fantastische idee voor deze Gouden Prokkel!